Wandeling

Welkom bij onze interactieve wandeling doorheen de vergeten geschiedenissen van de collaboratie en het verzet in Merchtem!

Hieronder vind je een kaart (Google Maps) waarop een wandelroute is aangeduid. Het is de bedoeling dat je bij elke aangeduide locatie stopt en de corresponderende podcastaflevering beluistert. Deze kan je terugvinden op deze pagina onder de kaart. Bij elke stop vind je het logo van het verzet of het logo van de collaboratie, afhankelijk van de inhoud van de aflevering. Alvast véél luisterplezier gewenst!

Merchtem tijdens de Tweede Wereldoorlog: tussen collaboratie en verzet

Het begin en het einde: verzet, collaboratie en repressie tijdens WOII in Merchtem

A. De start van de wandeling is aan de school Sint-Donatus ter hoogte van de Marktstraat op de Markt in Merchtem.

Hier luister je naar aflevering 1 van de podcast.
Alvast véél luister- en wandelplezier gewenst!

B. Ga – met je rug gekeerd naar het voormalige Broedershuis en Eetcafe 5 voor 12 – naar rechts richting de Krekelendries. Stop ter hoogte van huis nr. 4 aan de voormalige fotografiewinkel Droesbeke, nu een buurtwinkel.

Hier luister je naar aflevering 2 van de podcast.

C. Steek dan de straat over richting de voormalige Fordgarage of huidige meubelwinkel. Houd het veilig en gebruik daarbij het zebrapad, zo passeer je langs de achterkant van het monument voor de ‘onbekende soldaat’. Dit werd in 1919-1920 opgericht ter ere van de militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar brengt vandaag ook hulde aan de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. Lees op de rug van het monument de onderste naam van de ‘politiek gevangene’. Je vindt er misschien wel het antwoord op de vraag wie Constant J. Droesbeke zou verraden hebben.

Hier luister je naar aflevering 3 van de podcast.

D. Ga nu terug richting de Markt en daarna verder richting het gemeentehuis (Nieuwstraat 1).

Hier luister je naar aflevering 4 van de podcast.

E. Steek nu weer de straat over. Ga naar de voormalige drukkerij Sacré (Korte Ridderstraat 5). Je vindt die op je linkerhand net na de Varkensmarkt.

Hier luister je naar aflevering 5 van de podcast.

nl_BENederlands (België)